Aktualno2019-01-13T17:29:10+01:00

maj 2020

Petek, 29. maja

V petek, 29. maja, dr. Rusova dela v Gorenji vasi popoldan.

Urnik od 18. maja dalje

 

 

Rus

Ponedeljek  13.00-19.00 A+NI Ž

Torek 13.00 – 19.00 P+A GV

Sreda 7.00 – 14.00 Vst Ž+A+NI

Četrtek 7.00 – 14.00 A+NI Žiri

Petek  7.00- 14.00 P GV

 

Kalan

Ponedeljek 7.00-14.00 P+A GV

Torek 7.00-14.00 Vst GV

Sreda 13.00 – 19.00 A+P GV

Četrtek 7.00-14.00 Vst. GV

Petek prost

 

P preventiva, GV Gorenja vas, Ž: Žiri, A administrativna ambulanta, NI neinfektivni, Vst vstopniki

 

 

 

 

Zdravstvene omejitve za otroke v času sproščanja ukrepov epidemije s Sars-2-CoV

V tem tednu se kar nekaj staršev obrača na našo ambulanto v zvezi zdravstvenimi omejitvami otrok in izvajanjem pouka in varstva otrok v času sproščanja ukrepov epidemije. Na spodnji povezavi si lahko preberete seznam bolezni, zaradi katerih naj bi otrok in njegov sorojenec ostal doma in bi še vedno izvajal šolanje na daljavo. Gre za najbolj ogrožene otroke, ki pa jih v naši regiji ni veliko. Dobro urejena astma, ob kateri se pojavlja največ dilem, z nizkimi zaščitnimi odmerki, ne sodi v ta seznam.

Spisek bolezni najdete tu: Sklep RSK za pediatrijo

Ker otrok, ki je prehlajen, ne sodi v šolo ali vrtec, se na nas obračajo starši otrok, ki imajo težave zaradi alergije na cvetni prah. Potrdil, da je otrok alergik ne izdajamo, starši morajo to sami navesti v svojo izjavo in biti dovolj kritični in odgovorni, da v primeru znakov, ki govorijo za infekcijski vzrok, otrok ostane doma!

Prav tako staršem zaradi tega, ker njihov otrok trenutno ne sme v šolo, ne pripada nega zanj!

Tole je mnenje s strani ZZZS:

“Po veljavni zakonodaji ni podlage za odreditev bolniškega staleža/nege samo zaradi dejstva, da ima posameznik določene bolezni (oz. da je posameznica noseča) in bi bil v primeru okužbe lahko rezultat zdravljenja slabši. Res je sicer, da posamezni družinski zdravniki izdajajo tem osebam različna potrdila, ki pa ne nadomeščajo bolniškega lista in se lahko uporabijo le za urejanje razmerij med delavcem in delodajalcem. Gre torej za situacijo, ki jo mora zaposleni urejati s svojim delodajalcem – ne želim tolmačiti delovnopravno zakonodaje, samo po moji oceni gre tukaj za t.i. višjo silo.”

april 2020

Pregledi otrok pred vstopom v 1. razred

Zaradi epidemije COVID-19 bomo v letošnjem letu otroke pred vstopom v šolo obravnavali nekoliko drugače.

V naslednjih dneh boste starši bodočih prvošolcev prejeli na vaše kontaktne številke SMS, da vam pošiljamo zdravstveno vsebino, ki jo boste lahko prevzeli z brezplačno registracijo na www.gospodar-zdravja.si. V aplikacijo prijavite vašega otroka, z njegovo ZZZS številko, ki je zapisana na zdravstveni izkaznici. Po postopku registracije, ki poteka največ en dan, v rubriki e-posveti prevzamete zdravstveno vsebino, ki vam jo bomo poslali in sicer:

1. vprašalnik, na katerega prosim odgovorite v rubriko, ki je namenjena vašemu odgovoru,

2.  povezava na NIJZ, v zvezi s predvidenim cepljenjem

3. skica kroga in likov za test pri otroku, ki ga izvedete doma

KER JE APLIKACIJA TRENUTNO NAREJENA BOLJ ZA ODRASLE, PRIPOROČAMO, DA ZAENKRAT NE IZPOLNJUJETE NJIHOVE ZDRAVSTVENE ANKETE, TEMVEČ GRESTE DIREKTNO NA E-POSVET.

Priporočamo, da po zaključku ankete otroka tudi preko naslova, ki bo naveden, naročite na pregled na datum, ki vam bo najbolj ustrezal. Če se na pregled ne boste sami prijavili, vas bo sestra v naslednjih dneh poklicala. Pregled bo usmerjen, zato tudi krajši, otrok pa bo zatem tudi cepljen proti hepatitisu B in OMR( ošpice, mumps, rdečke).

Na pregled naj otroka spremlja le eden od staršev, ob določeni uri naj ob prihodu pokliče ambulanto in počaka pred vrati (v Žireh pred spodnjimi vrati) , ali v avtu, s seboj imejte zaščitno masko zase in za otroka, ob prihodu si razkužite roke.

Na pregled naj otrok prihaja brez znakov kužne bolezni, prav tako znakov okužbe Covid-19 ali potrjene okužbe s tem virusom, ne sme imeti nihče od njegovih domačih zadnjih 14 dni pred pregledom!

 

 

 

Razmišljanja o COVID-19

Prepričana sem, da si nihče med nami ni mogel pred nekaj meseci zamisliti v kakšni situaciji se bomo vsi mi znašli v letošnji pomladi. Tudi v naši ambulanti Polhek je prišlo v tem času do velikih sprememb.

Že pred tremi tedni smo zaradi bolniške odsotnosti dr. Kalana, ki pa na srečo ni preboleval okužbe z novim virusom, morali prenesti vse obravnave le na eno lokacijo. Kasneje pa so se spremembe dogajale vsakodnevno. Po priporočilih in zgledu ostalih v primarnem zdravstvu, pa tudi zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za daljše obdobje, smo se povezali z otroškim dispanzerjem v Škofji Loki in deloma v Kranju. Sama organizacija dela je objavljena zgoraj. Dr. Kalan je prevzel enotno administrativno ambulanto za obe ambulanti, sama sem prejšnji teden delala v t.i. neinfektivni ambulanti v Škofji Loki, prva dva dneva v tem tednu pa v ambulanti za otroke z znaki kužne bolezni v Kranju, zaradi česar se v naslednjem tednu odsvetuje, da bi imela stik z otroci. Zaradi samega razvoja dogodkov smo  od strokovnega kolegija za pediatrijo dobili navodila, da se  začasno ukinejo tudi preventivni pregledi in cepljenja otrok, razen tam, kjer se lahko zagotovi strogo ločevanje od možnih bolnih in ustrezna zaščita. V tem tednu smo tako v Gorenji vasi začeli z najbolj nujnimi cepljenji, s čimer bomo nadaljevali tudi v naslednjem tednu.

Za spodbudo pa vam pošiljam nekoliko prirejeno sporočilo evropske konference primarnih pediatrov (ECPCP), ki bi ga želela deliti tudi z vami:

  1. Vzdržujte nivo samozaščite z osebno higieno, umivanjem rok in socialno izolacijo. Z otroci ne hodite v javne prostore( trgovine, igrišča …)
  2. Poslužujte se telefonskih klicev, posvetov in možnosti pošiljanja slik ali videoposnetkov preko aplikacije Gospodar zdravja. Vzeli si bomo čas in vam svetovali, predpisali terapijo.
  3. Sami najbolj poznate svojega otroka. Če pri njem opazite znake resnejše bolezni, ne odlašajte s pregledom in nam to jasno povejte!
  4. Ob sumu na okužbo s covid-19, ostanite mirni, večinoma to okužbo zdravi otroci prebolijo brez večjih težav, izogibajte pa se starejšim osebam!
  5. Če ob sumu na okužbo s covid-19 opažate znake težjega dihanja pri otroku, ne odlašajte s pregledom!
  6. Bodite pozorni, če v vaši bližini opažate nasilje ali sumite na zlorabo otrok. Nemudoma obvestite pristojne službe, lahko se obrnete tudi na našo ambulanto!
  7. Ostanite doma! Ne prepuščajte se pasivnosti in melanholiji. Izkoristite podarjen čas, ki ga sedaj lahko preživite skupaj. Telovadite, ustvarjajte, uživajte skupaj v glasbi, branju, skupaj si oglejte dober film, oddajo, pogovarjajte se o gledanem … Otroci vam bodo hvaležni.  Veseli bomo, če nam boste preko aplikacije Gospodar zdravja tudi poslali kakšen utrinek skupnega ustvarjanja …
  8. Pogovarjajte se z otroci o občutkih, ki jih imajo sedaj. Tudi otroke je strah, kar je normalno. Če ta strah ubesedijo, jim bo lažje.
  9. Ostanite optimisti!
  10. Veseli bomo tudi vaših komentarjev, predlogov, kritik.  Na ta način bomo ostali povezani.

Srečno!

Ida Rus

marec 2020

Začasen urnik t.i. administrativne ambulante

Urnik administrativne ambulante na Zdravstveni postaji Gorenja vas, Trata 7,  od 6. – 10.4. 2020

Ponedeljek 7.00 – 14.00 ( dr. Kalan)

Torek 7.00 – 14.00 ( dr. Rus)

Sreda 7.00 – 14.00 (dr. Rus)

Četrtek 7.00 – 14.00 (dr. Kalan)

Petek 7.00 – 14.00 ( dr. Kalan)