marec 2018

Javljanje odsotnosti

Naša ambulanta ima zelo velik delež preventivnih pregledov. Zaradi nemotenega delovanja prosimo, da se starši za preglede držijo ure, ko so naročeni, morebitno odsotnost pa prosim, da nam javite. Le tako lahko v tem času naročimo drugega otroka. Zaželjeno je tudi, da sestri najkasneje ob prihodu, najbolje pa ob naročanju tudi sporočite, da ob obisku želite urediti določene formalnosti za sorojenca. Pogosto se nam namreč čas pregleda določenega otroka tudi podaljša zaradi nepredvidenih dodatnih pregledov ali pisanja napotnic sorojencem.

V času epidemije gripe in drugih okužb dihal opažamo povečano število bolnih otrok, zaradi česar  prihaja tudi do čakanja. Prosimo za razumevanje in strpnost, včasih težje prizadetega otroka vzamemo tudi mimo vrste.

Ponedeljek dopoldan

Sporočamo, da v petek, 23. marca, naša ambulanta dela popoldan. V ponedeljek, 19. marca pa zato delamo dopoldan.

februar 2018

Gripa

V našem dispanzerju, kakor tudi v drugih zdravstvenih ustanovah, se v zadnjem času srečujemo s povečanim številom otrok z znaki prebolevanja okužb dihal. Znaten delež obolelih pa kažejo znake gripe.

Gripa je virusna okužba dihal, ki ji povzročajo virusi influence A in B.

Bolezen se večinoma začne nenadoma z mrazenjem, glavobolom, bolečinami v mišicah in visoko temperaturo. To so prvi znaki gripe predvsem pri odraslih. Pri otrocih pa se poleg nenadne vročine,  prvi dan pogosto pojavi tudi bruhanje. Oteženo je dihanje na nos, kasneje lahko voden izcedek in suh kašelj. Pri otrocih so pogoste tudi bolečine v trebuhu, neješčnost in driska. Bolezen pri večini traja 3-7 dni.

Pogosto starši otroka pripeljejo zato, ker se po eno ali dvodnevnem izboljšanju ponovno pojavi visoka vročina. Ta večinoma ne traja več dolgo, en ali dva dneva, v večini primerov gre za dvofazen potek, ki je lahko tudi prisoten pri gripi, lahko pa pomeni tudi zaplet bolezni, najpogostejša sta pljučnica in vnetje srednjega ušesa, lahko pa tudi gre za hujša obolenja. V tem primeru se otrokovo stanje očitno poslabša, otrok obleži in je prizadet, kljub terapiji s sredstvi, ki mu sicer lajšajo stanje( Calpol, Paracetamol, Brufen, Ibuprofen, Voltaren).

Zdravljenje je simptomatsko, poleg zgoraj omenjenih zdravil za zbijanje visoke vročine, svetujemo počitek, dovolj tekočin. Obstajajo sicer zdravila za zdravljenje gripe, ki se morajo dati v prvih 48 urah, a se pri otrocih redko uporabljajo, ker imajo preveč stranskih učinkov.

Najboljša preventiva proti gripi je cepljenje. Svetuje se predvsem otrokom s kroničnimi boleznimi, njihovim svojcem in nosečnicam v drugem ali tretjem tromesečju.

oktober 2017

Spremenjen urnik

Od 1.12. 2017 naša ambulanta dela preventivo in kurativo po novem urniku, ki ga lahko preberete pod rubriko urnik. Delovni dnevi ostajajo isti.

Zaradi obsežne preventive nam v letošnjem letu pri izvajanju šolske preventive pomagajo še pogodbeni sodelavci in sicer v Žireh ob ponedeljkih popoldan dr. Jovica Đorđević, spec. pediatrije in dr. Vera Šarf Džindžinovič, spec. pediatrije, ob četrtkih dopoldan pa v Gorenji vasi dr. Mojca Kržišnik Logar, spec. pediatrije. Sestri Vojki bo ob pregledih pomagala sestra Majda Krek.

 

 

april 2017

Sprejem pacientov

Obveščamo, da sprejem pacientov poteka do 14.ure, če delamo v dopoldanskem času ter do 19.ure, če delamo v popoldanskem času.

 

januar 2017

Dodatno obvestilo glede urnika

Na naši spletni strani v rubriki Urnik objavljamo, da delamo vsak četrti petek popoldan. Vendar opozarjamo, da pri tem ni mišljen četrti teden v mesecu, temveč četrti teden po razporedu, ki ga imamo skupaj s splošnimi zdravniki.

Naslednji petek, ko bomo tako delali popoldan, je 23. marec 2018. V ponedeljek, 19. marca tako delamo dopoldan.