Aktualno2019-01-13T17:29:10+01:00

julij 2020

Cepljenje proti invazivni meningokokni okužbi

V ambulanti smo pričeli z izvajanjem samoplačniškega cepljenja proti invazivni meningokokni bolezni skupine B ( sepsa, gnojni meningitis).  To je redka, a zelo hitro potekajoča  in življenjsko ogrožujoča bolezen. Ker so najbolj ogroženi dojenčki in otroci do 5. leta, cepimo lahko že v starosti dveh ali treh mesecev.

Več si preberite v rubriki Cepljenje.

Dopust dr. Kalan, dr. Rus

Dr. Kalan bo zaradi letnega dopusta odsoten od  20.7.- 14.8. 2020. Nadomešča ga dr. Rusova v ambulanti v Žireh, po sledečem urniku:

Ponedeljek 7.00 – 14.00

Torek 7.00 – 14.00

Sreda 13.00 – 19.00

Četrtek  7.00 – 14.00

Petek 7.00 – 14.00

Dr. Rusova bo zaradi letnega dopusta odsotna  od  17.avgusta do 28.avgusta 2020. Nadomešča jo dr. Kalan v ambulanti v Gorenji vasi , po istem urniku.

 

junij 2020

Posveti preko aplikacije Gospodar zdravja, posveti po telefonu

V zadnjem času,  ko se vedno bolj uveljavljajo elektronski načini komunikacije, tudi v naši ambulanti želimo, da se starši, če je možno, poslužujete aplikacije Gospodar zdravja. Na tem mestu pa bi radi opozorili, da zaradi tekočega dela v ambulanti, ne moremo na vaše sporočilo takoj odgovoriti, trudimo pa se, da nanj odgovorimo vsaj tekom naslednjega dneva.

Navodila za prijavo v aplikacijo Gospodar zdravja: Navodila Gospodarja zdravja za paciente-v4

Če nujno potrebujete nasvet, pokličite našo ambulanto kadarkoli, sicer pa vas prosimo, da v ambulanto kličite prvo ali zadnjo uro delovanja ambulante( v poletnem času je to od 7h do 8h in od 13h do 14h, oziroma od 18h-19h)

Hvala za razumevanje!

Ponudba letovanj Društva prijateljev mladine Škofja Loka (DPM)

Letovanja so namenjena tudi otrokom z zdravstveno indikacijo. Otroci, ki pogosteje obolevajo( vsaj dva zapisa v zdravstveni karton ali če je bil hospitaliziran ali če ima kronično bolezen..) imajo letovanje subvencionirano.

Več si preberite na njihovem letaku: Letak_izmene GORENJSKA 2020

maj 2020

Zdravstvene omejitve za otroke v času sproščanja ukrepov epidemije s Sars-2-CoV

V tem tednu se kar nekaj staršev obrača na našo ambulanto v zvezi zdravstvenimi omejitvami otrok in izvajanjem pouka in varstva otrok v času sproščanja ukrepov epidemije. Na spodnji povezavi si lahko preberete seznam bolezni, zaradi katerih naj bi otrok in njegov sorojenec ostal doma in bi še vedno izvajal šolanje na daljavo. Gre za najbolj ogrožene otroke, ki pa jih v naši regiji ni veliko. Dobro urejena astma, ob kateri se pojavlja največ dilem, z nizkimi zaščitnimi odmerki, ne sodi v ta seznam.

Spisek bolezni najdete tu: Sklep RSK za pediatrijo

Ker otrok, ki je prehlajen, ne sodi v šolo ali vrtec, se na nas obračajo starši otrok, ki imajo težave zaradi alergije na cvetni prah. Potrdil, da je otrok alergik ne izdajamo, starši morajo to sami navesti v svojo izjavo in biti dovolj kritični in odgovorni, da v primeru znakov, ki govorijo za infekcijski vzrok, otrok ostane doma!

Prav tako staršem zaradi tega, ker njihov otrok trenutno ne sme v šolo, ne pripada nega zanj!

Tole je mnenje s strani ZZZS:

“Po veljavni zakonodaji ni podlage za odreditev bolniškega staleža/nege samo zaradi dejstva, da ima posameznik določene bolezni (oz. da je posameznica noseča) in bi bil v primeru okužbe lahko rezultat zdravljenja slabši. Res je sicer, da posamezni družinski zdravniki izdajajo tem osebam različna potrdila, ki pa ne nadomeščajo bolniškega lista in se lahko uporabijo le za urejanje razmerij med delavcem in delodajalcem. Gre torej za situacijo, ki jo mora zaposleni urejati s svojim delodajalcem – ne želim tolmačiti delovnopravno zakonodaje, samo po moji oceni gre tukaj za t.i. višjo silo.”

april 2020

Pregledi otrok pred vstopom v 1. razred

Zaradi epidemije COVID-19 bomo v letošnjem letu otroke pred vstopom v šolo obravnavali nekoliko drugače.

V naslednjih dneh boste starši bodočih prvošolcev prejeli na vaše kontaktne številke SMS, da vam pošiljamo zdravstveno vsebino, ki jo boste lahko prevzeli z brezplačno registracijo na www.gospodar-zdravja.si. V aplikacijo prijavite vašega otroka, z njegovo ZZZS številko, ki je zapisana na zdravstveni izkaznici. Po postopku registracije, ki poteka največ en dan, v rubriki e-posveti prevzamete zdravstveno vsebino, ki vam jo bomo poslali in sicer:

1. vprašalnik, na katerega prosim odgovorite v rubriko, ki je namenjena vašemu odgovoru,

2.  povezava na NIJZ, v zvezi s predvidenim cepljenjem

3. skica kroga in likov za test pri otroku, ki ga izvedete doma

KER JE APLIKACIJA TRENUTNO NAREJENA BOLJ ZA ODRASLE, PRIPOROČAMO, DA ZAENKRAT NE IZPOLNJUJETE NJIHOVE ZDRAVSTVENE ANKETE, TEMVEČ GRESTE DIREKTNO NA E-POSVET.

Priporočamo, da po zaključku ankete otroka tudi preko naslova, ki bo naveden, naročite na pregled na datum, ki vam bo najbolj ustrezal. Če se na pregled ne boste sami prijavili, vas bo sestra v naslednjih dneh poklicala. Pregled bo usmerjen, zato tudi krajši, otrok pa bo zatem tudi cepljen proti hepatitisu B in OMR( ošpice, mumps, rdečke).

Na pregled naj otroka spremlja le eden od staršev, ob določeni uri naj ob prihodu pokliče ambulanto in počaka pred vrati (v Žireh pred spodnjimi vrati) , ali v avtu, s seboj imejte zaščitno masko zase in za otroka, ob prihodu si razkužite roke.

Na pregled naj otrok prihaja brez znakov kužne bolezni, prav tako znakov okužbe Covid-19 ali potrjene okužbe s tem virusom, ne sme imeti nihče od njegovih domačih zadnjih 14 dni pred pregledom!