OŠPICE

V letu 2019 je bilo v Sloveniji potrjenih 42 primerov ošpic. V zadnjih dveh tednih so se primeri ošpic pojavljali tudi na področju Škofje Loke in Gorenje vasi.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Več o načinu prenosa, klinični sliki, možnih komplikacijah, zdravljenju in preprečevanju si preberite  pod OŠPICE

Veliko je klicev v naši ambulanti, predvsem v zvezi s ponovnim cepljenjem otroka. Zaščita proti ošpicam je zadostna že po prvi dozi cepiva, kljub temu se v primeru direktnega kontakta z obolelim  ponovno cepi,  zaželjeno je, da v roku 72 ur od izpostavitve.  Po priporočilih se cepijo otroci po 11. mesecu, če pride do kontakta, ga cepimo pred 11. mesecem, pred 6. mesecem starosti otroka se proti ošpicam ne cepi.

Če gre za nosečnico, otroka mlajšega kot 6. mesecev ali otroka z okrnjenim imunskim odzivom, se je potrebno ob stiku z obolelim z ošpicami čimprej zglasiti v pristojni ambulanti. Ti primeri so napoteni k infektologi za prejem pasivne imunizacije( imunoglobulinov-IVIG)

Več odgovorov na vprašanja naslovljena na Nacionalni inštitut za varovanje zdravja si lahko preberete tudi tukaj.

V PRIMERU, DA IMATE ZNAKE SUMLJIVE ZA OŠPICE, VAS PROSIMO, DA NE VSTOPATE V PROSTORE ZDRAVSTVENE POSTAJE, TEMVEČ NAJPREJ POKLIČETE IZBRANEGA ALI NADOMESTNEGA ZDRAVNIKA. Kontakte splošnih zdravnikov imamo navedene v rubriki Kontakt.

 

 

 

2019-12-22T15:17:15+01:00