STAVKA

Razmere v zdravstvu so kritične. Že dlje časa in se še zaostrujejo. Vse dosedanje vlade v času samostojne države vztrajajo pri organizaciji in financiranju zdravstva, kakršno je bilo vzpostavljeno še v prejšnjem političnem sistemu. Potrebe prebivalstva po zdravstvenih storitvah se večajo, prebivalstvo se stara, razvoj medicine pa hkrati omogoča odkrivanje in zdravljenje bolezni, tudi novih ali do zdaj neozdravljivih bolezni, hitreje in na bolj kompleksen, tudi dražji način. Zdravniki in ostalo zdravstveno osebje smo se skupaj z bolniki znašli v situaciji, ki nas vse skupaj izčrpava in hromi.

Večina zdravnikov, ki so združeni v sindikat Fides, se je odločila, da svoj obup nad razmerami izkaže s stavko. Prvenstveno je cilj stavke ureditev zdravstvenega sistema po vzoru modernih evropskih zdravstvenih sistemov in ne samo plače zdravnikov. Plače zdravstvenih delavcev so eden od motivov kako pridobiti nov svež in zadržati obstoječi kader v javnem zdravstvu. Poveden je podatek, da je umrljivost zdravnic, ki predstavljajo večino zaposlenih zlasti v primarnem zdravstvu, zelo visoka.

V Ambulanti Polhek ZAHTEVE STAVKE PODPIRAMO, hkrati pa ne stavkamo, ker se zavedamo, da so bolni otroci najbolj občutljivi in da ima odložitev zdravljenja lahko za njih dolgoročne posledice. Hkrati vas naprošamo, da z razumevanjem sprejemate prizadevanja slovenskih zdravnikov, ki si prizadevamo za kvalitetno in vsem enako dostopno zdravstvo.

 

 

2024-01-19T14:28:01+01:00